Wie en Wat?

Wat is de Blikredaxi?

De Blikredaxi is een commissie van de Algemene Utrechtse Roeivereniging Orca in Utrecht. De commissie vormt de redactie van het Orca-magazine “Blik op Roeien.” Sinds 2014 verschijnen er naast het papieren magazine ook artikelen op deze website.

De Blikredaxi beoogt objectieve, kritische, interessante en humoristische artikelen te produceren over relevante onderwerpen voor Orcanen. Dit proberen we door stukken te genereren binnen de volgende onderwerpen:

 • Roeien binnen Orca
 • Roeien buiten Orca
 • Studentenleven in en buiten Utrecht
 • Verenigingsleven op Orca
 • Coaching
 • Wetenschap
 • Kritische stukken

Heb je zelf een leuk idee voor een artikel of wil je iets insturen? Stuur dan een mailtje naar blikredaxi@orcaroeien.nl.

Doel:

Door het genereren van artikelen vanuit een kritische, studentikoze en humoristische blik Orcanen aan het denken zetten over hun doen en laten binnen en buiten Orca.

Wie?

De Blikredaxi bestaat uit de volgende personen:

Guus Brink (Voorzitter)
Lid sinds ’17-’18

Guus fotoDe Orcarrière van Guus Brink, ook wel bekend als Guus geneeskunde, is begonnen in 2015. Als onderdeel van Berend Bootje, een ploeg die in zowel fysieke als stickervorm veel op Orca te vinden is, heeft deze derdejaars Orcaan al een actief verenigingsleven achter de rug. Na eerst een jaar keihard geroeid te hebben heeft Guus het coachen opgepakt, wat hij nu nog steeds doet. Tegenwoordig is het Guus’ persoonlijke doel om bij zo veel mogelijk feesten en activiteiten op Orca aanwezig te zijn. Hoewel zijn focus op Orca zich nu minder in de boot en meer aan de bar bevindt, blijft hij een sportief leven leiden door regelmatig te boksen. Naast het verzinnen van woordgrappen die met beren te maken hebben maakt Guus erg graag muziek. Hij speelt piano, drums, gitaar én basgitaar, bovendien speelt hij in de band All Planned (te boeken voor bruiloften of kinderfeestjes). Guus zijn liefde voor beren beperkt zich overigens niet tot Orca en is uitgegroeid tot een ware lifestyle. Zo is zijn favoriete kleur bruin, eet hij het allerliefst honing en houdt hij (vermoedelijk) elk jaar een winterslaap. Freek Vonk is er niets bij. Als derde lid van zijn ploeg is Guus lid geworden van de Blikredaxi. Vanaf dit moment zal hij, naast zijn coachkindjes, ploeggenoten en facebookvrienden, ook de rest van Orca met zijn schrijfskills kunnen inspireren om hard te staan en harder te feesten.

 

Petra Dijkstra
Lid sinds ’16-’17

Foto Petra

Tijdens de commissiemarkt in november 2016 is Petra gescout voor de Blikredaxi. Deze Orcaan is inmiddels derdejaars en vol enthousiasme lid geworden van de commissie. Na twee succesvolle compo-jaren waarin ze de NOOC en Vlietbokaal heeft gestart, is ze ook dit jaar weer gretig naar meer glorie met haar ijzersterke damesploeg: Finding Glory. Haar roeiervaring hoopt ze daarnaast ook als coach samen met haar ploeg door te geven aan nieuwe eerstejaars potentiële compo-talenten. Buiten alle activiteiten op Orca moet ook tijd moet worden vrijgehouden voor de nodige hardloop- en wielertrainingen. Naast al deze leuke en sportieve bezigheden is ze studerend op de Universiteit Utrecht als Biomedische wetenschappen studente (net als vele andere Orcanen). Aan kennis en enthousiasme kan het in ieder geval niet liggen, dus we kunnen waarschijnlijk veel leuke en interessante stukken van haar verwachten.

 

Bas van Putten
Lid sinds ’17-’18

Foto BasJij en ik noemen hem Bas van Putten, zijn paspoort noemt hem Sebastiaan (echt waar!). Vers lid van de Blikredaxi, maar hij draait alweer een jaartje mee hier op Orca. Met zijn ploeg Rowdor maakt hij menig haaltje over het Merwedekanaal. Dat doet hij vanaf de boegpositie, waardoor hij na het taarten op de Rottebokaal een mooi praatje mocht houden over deze helse tocht. Daarbij kon hij het niet laten om even shots te vuren op het bestuur vanwege het ontbreken van een echte, eetbare taart. Meestal is Bas echter een hartstikke vrolijke jongen. Sterker nog, je kunt het zo gek niet verzinnen of hij is er fan van. Ongeveer elke rockband heeft hij gezien, je zult hem dan ook vaak aantreffen met wéér een nieuw festivalbandje om zijn pols. Hij zweert deze goed schoon te houden, dus laten we hopen dat hij daad bij woord voegt. Bas heeft ook een zeer avontuurlijke kant: hij woont namelijk in Overvecht en leeft onder het motto “een dag geen autobrand gezien, is een dag niet geleefd”. Heel soms kun je Bas zelfs vinden bij zijn studie, Internationale Betrekkingen. Vorig jaar studeerde hij nog geschiedenis, maar vermoedelijk kreeg hij genoeg van alle flauwe (maar leuke!) grappen die hij daarvoor naar zijn hoofd geslingerd kreeg. En nu kun je hem dus ook aantreffen onder de artikelen van de Blikredaxi, waar hij zijn creativiteit vast ook helemaal op los zal kunnen laten!

 

 

Geke SmitGeke
Lid sinds ‘18-’19

Geke is onze nieuwste aanwinst bij de Blikredaxi. Deze tweedejaars Orcaan gaat ook dit jaar enthousiast door met roeien met haar ploeg Haalbaar, voorheen Kantjeboord, en hoopt dit jaar zeker te blikken (of eigenlijk taarten). Naast roeien houdt ze zich in het dagelijks leven bezig met het redden van de wereld als tweedejaars student Global Sustainability Science. Dat Geke goede verhalen zal leveren, staat als een paal boven water, want bij de eerste vergadering hoorden wij al in geuren en kleuren hoe zij ‘s nachts met haar ploeggenoot de sloot in is gefietst. Geke houdt van koken, lezen, Netflix en slapen. Toch mag je haar altijd wakker maken voor filmpjes van schattige dieren of vallende mensen (een categorie mensen waar ze zelf vaak bij hoort). De Blikredaxi is blij met deze veelzijdige woordenkunstenaar!

 

Lard Montesano Montessori
Lid sinds ’17-’18

lard 4

Lard Montesano Montessori, een 20 jaar jonge Biomedisch Laboratorium Onderzoeker in opleiding, roeit als tweedejaars Orcaan bij Meerharambenen. Maar nu genoeg over dit roeien, dit is immers niet de enige sterke kant van Lard. Toen Lard in zijn kinderjaren plaatsnam achter het wit-zwarte klavier, wist hij dat hij een nieuwe hobby gevonden had. Nu na 8 jaar gespeeld te hebben met namen als Einaudi en Hans Zimmer, heeft Lard het roer omgegooid en is aan de andere kant van het muziekspectrum gaan snuffelen. Als Gojira je bekend in de oren klinkt, raad ik je aan om eens een biertje aan de bar te doen met onze Lard, hij kan je namelijk alles vertellen over deze Franse metalband. Kortom: of je Lard nou kent als Lard Montesano Montessori, “die guy die ooit op een tafel een halve pitcher heeft staan adten”, die ene Drafter, de Pianospielmeisterof als Metalhead, wij van de Blikredaxi zijn enorm blij met deze nieuwe aanwinst!

 

 

Lex

Lex van der Hulst
Lid sinds ’17-’18

Lex´ leven staat volledig in het teken van zijn passie: roeien. Voorheen heeft deze vent hard gestaan in de Heren ClubC4+, met wie hij veel getaart heeft, en de Lichte Talenten8 2.0. Die taarten moeten worden ingewisseld voor blikken met het felle Licht 2018, dat zijn agenda heeft geannexeerd. Behalve fanatiek roeien wil Lex ook presteren bij zijn studie Aardwetenschappen, op het gebied van duurzame ontwikkeling. Met het stenenlikken is hij opgehouden, want, tja… ZOUT. Na zijn betrokkenheid bij Sport op School mag nu de Blikredaxi zich verheugen op zijn schrijfkunsten. Ondanks alles is Lex altijd zichzelf gebleven en dat houdt hij graag zo.

 

 

 

Maarten San GiorgiMaarten foto
Lid sinds ’15-’16

Als informaticus schreef Maarten zijn verhalen meestal in keiharde code, maar tegenwoordig tikt hij zijn spitsvondige stukjes voor de Blikredaxi! Als hij zijn toetsenbord even rust gunt, is deze pretletter aan het coachen of roeien met zijn ploeg Berend Bootje. Verder gebiedt de volledigheid mij te zeggen dat Maarten ook nog eens met gemak iedere tegenstander domineert tijdens een spelletje Rocket League. Kortom: een homo universalis pur sang die een mooie bijdrage kan leveren aan Orca als lid van de Blikredaxi! Zoals Maarten zelf zou zeggen: haalDoor();

 

 

Maria Mojet
Lid sinds ’15-’16

Maria fotoDat Maria goed kan roeien staat als een paal boven water. Al sinds haar voeten voor het eerst in aanraking kwamen met een voetenbord, heeft  ze keihard gestaan. Eerst in Dames 2014, toen in Middengroep Dames 2015 en van 2016 tot 2018 zat ze zelfs bij het RTC. Het RTC is volgens hun site “het talentcentrum waar getalenteerde roeiers van studentenverenigingen Orca en Triton worden begeleid in hun ontwikkeling richting de A-equipe van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB)”. Maar Maria heeft natuurlijk nog vele andere kanten. Deze wiskunde-studente verzameld verschillende vormen gummen. Het liefst in oranje, gezien dit haar favoriete kleur is. Maria is ook enorm dol op paardrijden, ook kan ze goede boeken en series erg waarderen. Net als afspreken met mensen en het een keertje niet over roeien hebben. Wij van de blikredaxi zijn ontzettend blij om dit jaar deze getalenteerde, veelzijdige dame als voorzitter bij onze commissie te mogen hebben. We kunnen nog veel van haar verwachten, zowel binnen als buiten de boot!

 

Max Groot
Lid sinds ’17-’18

Foto MaxMax Groot is samen met zijn Rowdor bro Bas van Putten lid geworden bij de Blikredaxi. Deze tweedejaars Orcaan studeert informatiekunde, naar eigen zeggen een studie voor mensen die mentaal iets te stabiel zijn voor informatica. Deze vaardigheden past hij toe bij de Webcie. Op gebied van roeien is deze bescheiden man niet erg lovend over zichzelf, maar op de ergo pompt hij zo hard dat er ergens een materiaal commissaris getriggerd raakt, ‘0 techniek, gewoon knallen’. Max zijn eigen trigger is menschen die halsstarrig stil staan op de linkerhelft van de roltrap, hij kalmeert zichzelf dan graag met zijn favoriete aardbeienkwark van de AH. Als hij dan weer rustig is en zijn reis voortzet doet hij dat nooit in stilte. Deze Haarlemmer is een groot fan van Bruce Springsteen en is altijd met muziek op te vinden. In zijn vrije tijd kijkt deze 19-jarige Belsimpel medewerker het liefst naar The Office. Alleen de Amerikaanse versie, de Britse versie zegt hij te lomp voor te zijn. Na een hele dag binge watchen knalt hij er dan nog even zijn favoriete film The Dark Knight erachteraan. Als versnapering kan deze malse man goed genieten van zijn Dunkin’ Donuts, want deze strijder heeft als een martelaar de hele nacht voor de betreffende donutzaak gebivakkeerd om als een van de eerste honderd klanten een jaar lang elke week zes gratis donuts te krijgen. Kan je na zo’n epos nog verdere levensdoelen hebben? Alleen een trip naar Nieuw-Zeeland begeert hij nog, bij de Blikredaxi zit hij al.

Remy Chou
Lid sinds ’15-’16

In zijn eerste Orca-jaar is Remy begonnen met roeien in de ClubC4+, waarna de coaches van licht 2016 besloten dat Remy klaar was voor het echte werk! In zijn tweede jaar heeft hij in het legendarische Licht ‘16 geroeid, daarnaast is hij lid geworden van de CHR en de Blikredaxi. Vooral dat laatste zijn wij erg blij mee. Remy is onze vaste inspiratiebron geworden voor alles wat met eten te maken heeft. Door zijn wil om te inspireren heeft hij in zijn derde jaar het coachen ontdekt. Zo heeft hij nu de HCl8+ en Cup a Snoek onder zijn hoede genomen. In zijn vrije tijd werkt hij aan zijn indrukwekkende biceps in het krachthonk of vliegt hij als Crazy Chou over het kanaal in zijn skiffje. Dit is een Orcaan om in de gaten te houden!

 

Julia Bos
Lid sinds ’18-’19

Foto JuliaOm onze Julia kun je moeilijk heen: met haar 1.84m is zij een van de langste nieuwe vrouwelijke (lente)leden van afgelopen jaar. Het is dan ook geen wonder dat zij is gescout voor de DamesclubC4+ 2018/2019. In deze ploeg werkt zij vol dedication toe naar een seizoen vol blikken en roeigeweld. Naast fanatiek sporten ,en minstens zo fanatiek borrelen, studeert deze dame Taal- en Cultuurstudies aan de UU. Maar nog enthousiaster lijkt ze te worden van haar  fulltime stage op de jeugdafdeling van de KRO-NCRV. Daar liet ze zich omringen door al het BN’er-schoon dat genoemde mediaomroep te bieden heeft. Een gemotiveerde alleskunner als Julia heeft echter ook zo haar menselijke prioriteiten. Zo kun je deze stresskip ’s nachts laten ontspannen door haar een gloeiende kroket aan te bieden of een Willem Wever-vraag te laten beantwoorden. De Blikredaxi is een veelzijdige vrouw rijker met deze creatieve duizendpoot!

 

Marthe van der Velde
Lid sinds ’18-’19

Foto MartheDit jaar wordt de Blikredaxi versterkt door de lieftallige Marthe. Zij is een sexy (single) stuurboorder met een ijzersterke pen én een ijzersterke conditie. Ze loopt, rent en huppelt al drie jaar rond op Orca en zit – is het toeval? – ook in drie commissies. Als echte commissie-tijger versterkt ze de Compocie, Mixed en als aller, aller, aller leukste de Blikredaxi, maar dat is nog niet genoeg. Marthe vind je ‘s ochtends in de rechtzaal en ‘s middags op het kanaal. Deze dame roeit namelijk sinds het begin van haar Orcarrière bij Strijkkwartet, die sinds kort is samengegaan met Zeemeerbenen. Tevens een ploeg waar ze haar liefde voor frituur ontdekte. Zoals een ploeggenoot ooit mooi zei: ‘als jij een snack zou zijn, zou je een frikandel speciaal zijn’. Deze commissiegenoot is dus speciaal, om op te eten én niet te weerstaan (zeker in de late avonduurtjes).

 

Aniek Brandt
Lid sinds ’18-’19

Aniek fotoAan de kant, want Aniek Brandt! Nee, niet letterlijk, Brandt is gewoon haar achternaam, maar ons nieuwe Blikredaxi-lid Aniek is wel on fire. De tweedejaars student Kunstmatige Intelligentie was het zat alleen maar te programmeren en besloot het roeien bij Orca te gaan proberen. Met haar compoploegje Hardslag (o.d.z. altijd in het goede ritme) zal ze de stuurboordbokaal gaan starten, helaas niet op de Waal in haar thuisstad: Nijmeguh! Waar ze daar als 19-jarige wel mag stappen in het weekend, zal ze het in Utrecht moeten doen met de Orkantine. Hopelijk sloopt ze daar niet de roeiboot van het plafond, als kind heeft ze namelijk een gitaar, een auto, een sound systeem én een diamanten kroonluchter met de grond gelijk gemaakt. Toch is Aniek niet altijd onhandig, want ze kan wel in minder dan een minuut een Rubiks Cube oplossen. Ook speelt ze graag gitaar en heeft ze misschien een talent voor zingen. Dit kan niemand bevestigen, omdat ze alleen zingt onder de douche als niemand haar kan horen. Naast haar bètastudie doet ze trouwens een minor Grieks, gewoon omdat het kan. Taal vindt ze namelijk ook interessant en daarom is Aniek lid geworden bij de Blikredaxi. Ze mistte het schrijven en hoopt dat veel bij ons te kunnen doen!

 

Vivian Buers
Lid sinds ’18-’19

21-jarige Vivian Buers is een van de nieuwste aanwinsten van de Blikredaxi. Als derdejaars Orcaan besloot zij dat ze toch nog wel graag het commissieleven wilde ontdekken, en daar zijn wij maar wat blij mee!
Deze enthousiaste Taal- en Cultuurstudent, ook wel de Bridget Jones van haar vriendengroep genoemd, voorziet haar ploeg Prowtein (o.d.z. de kwa(r)k van Noach) altijd van de grappigste en onhandigste verhalen. Dat is geen gemakkelijke taak: Zo doet zij bijvoorbeeld de ringvaart Regatta, die haar ploeg in mei gaat starten, gewoon lekker op de fiets. Dat betekent niet dat Vivian niet (meer) geïnteresseerd is in roeien: op haar bucketlist staan nog, in no particular order, het beklimmen van de Himalaya en leren skiffen. Een eerdere poging tot het in haar eentje over het Merwedekanaal scheuren eindigde jammer genoeg in het water, evenals haar droom een grote verzameling planten te onderhouden die wél allemaal blijven leven. Wat dan weer scheelt is dat planten vrij gemakkelijk te vervangen zijn. Om de vele tripjes die ze hierom naar tuincentra maakt te bekostigen heeft ze een bijbaantje in het Universiteitsmuseum, waar ze rondleidingen geeft. En zeg nou zelf: wie de aandacht van tientallen kinderen op een dag erbij kan houden, is goed in verhalen vertellen. Wij zijn gelukkig met Vivian als aanwinst en kijken ernaar uit om haar verhalen in toekomstige blikken te lezen!

 

Wie niet meer?

 • Astrid van der Gun
 • Floris van Veldhoven
 • Kyra de Vries (Oud-voorzitter)
 • Boudewijn Vreugdenhil (Oud-voorzitter)
 • Annabel Groot
 • Chris Bartman (Bestuurscoördinator)
 • Joanne de Vries
 • Ellen van der Meer
 • Emma de Wijs
 • Inge Janssen
 • Marieke Dekker (Bestuurscoördinator)
 • Mijke van de Noort
 • Martijn Engels
 • Watse Sybesma
 • Anne van de Vijver
 • Eva Heeger
 • Marlies Vermeer
 • Margot Gommers
 • Sabine Penning
 • Pieter Bosch
 • Lisa van Voorthuijsen (Bestuurscoördinator)
 • Laurent Pirson
 • Renske Braaksma
 • Elien Meijer
 • Dorien de Bruijn
 • Rikkert Wijrdeman
 • Karlijn Kremer
 • Inez van Gijlswijk
 • Friso van der Klaauw
 • Edmee Verbeek
 • Niels van Stijn
 • Stéphanie IJff
 • Diede Dwars
 • Tessy Zwakenberg
 • Nannet Fabri (Oud-voorzitter)
 • Cas Koopmans
 • Eva Krikken
 • Evi van der Vlugt
 • Roy Speek
 • Daniël Hendrikse
 • Robbert Groen (Oud-voorzitter)
 • Gertie Dekker (Oud-voorzitter)
 • Jos Zuijderwijk
 • Casper Laan
 • Sjoerd André de la Porte
 • Roos Reinartz
 • Deborah de Nies
 • Marjolein Snellink
 • Niels Weijenberg
 • Sanne Jeurissen
 • Bram van Schaffelaar
 • Yuye Lanz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*