Voorbeschouwing OrcAwards 2016

oa1   

Voorbeschouwing OrcAwards 2016

Langzaam stevenen we af op de uitreiking van de meest prestigieuze prijs die er te behalen valt binnen Orca. Binnen veertien categorieën worden de allergrootsten onzer vereniging gelauwerd met deze Orcaanse Oscars, die beter blinken dan menig blik. We hebben het natuurlijk over de OrcAwards 2016!

De genomineerden zijn al een tijdje bekend, maar hoe staan ze er nu eigenlijk voor? Wie maakt de beste kans? Er is al al massaal gestemd; de teller tikt op het moment van schrijven om en nabij de 800 stemmen aan. Tijd voor een beschouwing!

Beste Ploegnaam

Misschien wel één van de meest prominente categorieën binnen de OrcAwards en zéker één van de nuttigste. Met deze prijs poogt de EvCie wat meer diversiteit onder Orca’s ploegnamen te creëren: minder middelmatigheid, minder uit de hand gelopen woordgrappen en zéker minder spastisch gebruik van het woordje row. De ploegen Potjanblikkie, Berend Bootje en Middengroep Klein zijn daar volgens de kiezers in geslaagd.

Uit interne bronnen weten we dat de strijd tussen Potjanblikkie en Berend Bootje, die ook later weer samen in de strijd om een OrcAward opduiken, hevig is. Waar de twee compoploegen ooit samen tijdens de Mixed als Berend Blikkie [Berend Potjes werd afgekeurd, red.] in één boot gevaren hebben, zijn ze nu elkaars natuurlijke vijand. Wij vermoeden dat de beren hier een voordeel hebben, vanwege hun geavanceerde marketingstrategie. Maurice de Hond opperde tijdens een vergadering dat het ook een klassiek gevalletje ‘waar-twee-honden-vechten-om-een-been’ zou kunnen zijn in het voordeel van Middengroep Klein.

 

Gladste Glijder

Samen met haar vrouwelijke tegenhanger is deze categorie de meest controversiële van allemaal. Daarom ook des te leuker. Het zal niemand verbazen dat de genomineerde glijders dit jaar worden vertegenwoordigd door het flamboyante drietal: Kris, Jethro, en Casper. Vaste lezers van onze rubriek Douchegeheimen hebben al eerder kennis gemaakt met de avonturen van deze drie musketiers. Met name de ellenlange alinea die geheel aan de recordpoging van Kris (HCL8+ ‘16) gewijd is, moet in het oog zijn gesprongen.

Omdat wij als Blikredaxi natuurlijk zoveel mogelijk streven naar objectieve berichtgeving, spreken we graag met de gevreesde Tu(r)flijst. In het klassement staat Kris (HCl8+ ‘16) op een prima tweede plek, boven Casper (DRAFT) en Jethro (HCl4+ ‘16). Wij verwachten dan ook dat hij, net als in het verleden met menig vrouwelijke én mannelijke Orcaan, met deze prijs aan de haal gaat. De andere heren vinden wellicht hun troost in het feit dat Kris (HCl8+ ‘16) nu een vaste vriendin heeft.

 

Gladste Glijdster

Waar Gladste Glijders zijn, zijn natuurlijk ook Gladste Glijdsters. Roos, Lisette en Maud zijn door het Orcaanse publiek genomineerd voor deze eervolle prijs. Ideaal om tijdens een familieverjaardag rond te laten gaan; misschien stopt je oma je nog wel een zakcentje toe!

Terwijl haar concurrenten zeker geen onbekenden van de Blikredaxi zijn, is Maud (Rupsje Nooitgenoeg) tot nu toe aardig onder de radar weten te blijven. Zou ze haar kennis hebben opgedaan bij haar jaren bij B.I.T.O.N. en Triton? Zou ze de goeroe onder de glijdsters blijken en de klassieke kandidaten verslaan? Wij weten het niet, maar afgaande op de alwetende Tu(r)flijst zou Lisette (Herowine) de tegenstand aan moeten kunnen. Maar niet getreurd, dames! Ook Lisette (Herowine) heeft net als haar mede-expert Kris (HCl8+ ‘16) haar mooie positie op de Tu(r)flijst ingeruild voor een relatie.

 

Hardst Staande Vrouwelijke Ploeg

Dat competitiedrang niet altijd veroorzaakt wordt door testosteron, blijkt wel uit de nominatie van deze drie damesteams. Vooral tussen Fata Orcana en Potjanblikkie (daar heb je ze weer) lopen de spanningen hoog op. Zo is – onterecht ! – de naam van Potjanblikkie uitgewist en vervangen door de naam van Fata Orcana op het NOOC-bordje in de kantine. Misschien spelen er nog wraakgevoelens vanwege Fata Orcana’s lang verloren sparbordje? Geen van beide ploegen heeft deze acties vooralsnog opgeëist. Hoe het ook zij, van beide teams mag gezegd worden dat ze hard staan. Zo heeft Fata Orcana geblikt tijdens de HNOT en voert Potjanblikkie het NOOC-klassement voor Orca aan. Met respectievelijk een 9e en 4e plaats maken ze een goede kans om te starten tijdens de NSK!

De andere genomineerde, Eerstejaars Dames ‘16, trapten dit jaar bijzonder goed af. Na het winnen van de NKIR, werden ze door de Mart Smeetsen van Orca al voorzichtig vergeleken met de legendarische Dames ‘08 of Dames ‘10, die allebei het klassement gewonnen hebben (#neverforget). Gedurende de rest van het jaar liep het allemaal wat minder op rolletjes. Lanceringen van bankjes tijdens Varsity-wedstrijden zijn daar een voorbeeld van.

Wij hebben als objectief medium veel vertrouwen in harde cijfers (“meer beter”), en verwachten dan ook dat Potjanblikkie hier haar hoge plaats in het NOOC-klassement zal verdedigen (misschien als troost na de traumatische ervaring met de Skøllboot tijdens de EDR?).

 

Hardst Staande Mannelijke Ploeg

We kunnen sowieso al één ding zeggen over de genomineerden voor deze categorie: zowel Hamtarow, de HCl8+ en EJZ doen hun best om goed voor de dag te komen. De zelfverheerlijkende ploegpresentatie van EJZ, de nodige selfies van HCl8+ en de overdadige bestickering van Hamtarow (ken je grenzen) hebben hun een plekje in de spotlight gebracht. Daarnaast kunnen zij volgens de Orcaan ook nog eens heel hard roeien! In praktijk blijkt EJZ toch achter te blijven in het klassement, waardoor wij hen niet als winnaar in het vizier hebben. Wat dat betreft denken wij dat HCl8+ een goede kans maakt. Dankzij de enerverende en uitgebreide boegenpraatjes op de huldigingen staan zij bij iedereen scherp op het netvlies. Met een derde plek in de Kruithuisbokaal gooien zij momenteel hoge ogen. En dan Hamtarow, wat inmiddels een selecte club prominente mensen lijkt te worden met zelfs een eigen mascotte: Bramtarow. Met nog maar enkele overwinningen te gaan voordat zij de Vlietbokaal binnentikken geven wij hen de meeste kans op deze OrcAward.

 

Meest Begeerde Orcaan

Jarenlang stond deze categorie bekend als dé butjesprijs. Wij zullen de eerdere winnaars uit respect niet onder elkaar zetten, maar laten we het zo zeggen: daar wil je niet per se tussen staan. Dat er nu niet eens een rare sjaars of bijzondere matcom is genomineerd doet onze hersens kraken. Waar is het misgegaan? Wat is er gebeurd met onze goede gewoonten!? In die zin kan de nominatie van Tessa S. (bestuur ‘15-’16), Tim M. (kandidaatsvoorzitter ‘16-’17) en Sjoerd B. (gele ARCO) zowel als een belediging als compliment worden gezien. Hebben zij de schakel gebroken, of zijn ze stiekem toch de butjes van de vereniging? Opvallend voor ons is de keuze voor (potentiële) voorzitters. Sjoerd heeft niet onder stoelen of Banken gestoken dat hij een toekomstig Orca-voorzitterschap wel ziet zitten… Wij vragen ons vooral af: wat als Orca alleen maar butjes kiest als voorzitters? Is dit het begin van het einde!? HELP!

 

Leukste Commissie

Het is algemeen bekend dat onze eigen Blikredaxi (en dat is niét met ‘-e’, EvCie!) de leukste commissie van Orca is. Zoals we onszelf in het Groot Orcaans Dictee ‘16 omschreven: “die commissie die voor een niet onaanzienlijk deel uit freudiaanse psychoanalitici met een columnistencomplex bestaat”. Zonder al te veel ganzenveren in ons eigen objectieve kont te steken, kijken we gauw verder naar de overige genomineerden.

Welke commissie was ook alweer precies verantwoordelijk voor de inmiddels beruchte kleur ‘fluorgeel’, de lievelingskleur van wegwerkers en EHBO’ers? Jawel: de Lustrumcommissie! Een commissie kan ook te véél reflecteren. Enfin, los daarvan verdient deze geoliede machine wel credits voor de snoepwinkel aan leuke lustrumactiviteiten die dit jaar georganiseerd is.

Maar daarmee hebben we niet de enige commissie te pakken met een ongezonde obsessie voor de kleur geel. Neem nou de Gele ARCO. Zij lopen dag in dag uit vrijwillig (!) in een kanariegele broek in een verwoede poging hun voorgangers van de Roze ARCO (winnaar Leukste Commissie ‘15) te evenaren. Desalniettemin is de ARCO goede-gewoontegetrouw een geliefde commissie waar veel sjaars op stemmen. Een geduchte tegenstander dus.

 

Beste Ploegkleding

Wat is nu een ploeg zonder ploegkleding? Precies, naakt. Daarom heeft ieder ploegje dat Orca rijk is ploegkleding ontworpen: natuurlijk hét middel om jezelf op de kaart te zetten. Van alle ploegen – sommige met de designskills van een fruitvlieg, andere als ware Jean Paul Gaultiers – hebben de altijd modieuze Berend Bootje, Bootoverend en Potjanblikkie een nominatie in de wacht weten te sleoa2pen voor deze OrcAward. Laten we kijken of ze het er zonder kleerscheuren van af zullen brengen.

Berend Bootje heeft meerdere vesten voor de verschillende functies binnen de ploeg. Rood, de klassieke Orca-kleur, is gereserveerd voor de roeiers. Lichtgrijs, wordt gedragen door hun coaches en de zwarte vesten, voorzien van een hartjeslogo, zijn bestemd voor aanhang. Een berend bonte bedoening! Daarnaast heeft Berend Bootje een trainingsshirt voor zijn roeiers, waarbij de berenvacht centraal staat. Jammer dat de drukker zo vrij is geweest om op álle kledingstukken hun oorspronkelijke zinspreuk “Helemaal naar de boten” te verbasteren tot “Helemaal maar boten”.

Dan Bootoverend, een eerstejaars compoploegje dat tezamen met de twee kemoa3phanen genomineerd is. Helaas konden we weinig beeldmateriaal van hun creaties vinden. Ze waren niet bereikbaar voor berichtjes uit naam van de Blikredaxi (hebben jullie iets te verbergen, dames?), waardoor we gewezen waren op degelijk digitaal recherchewerk. Op het kiekje zien we zes in bordeauxrood gestoken jongedames met hun coach. We vangen slechts een glimp op van wat er zich op de achterkant van het vest moet bevinden. Duidelijk is wel dat de Orca-letters prijken aan de bovenkant en Bootoverend zich dus braaf aan de voorschriften heeft gehouden. Al met al blijft de rest een mysterie. Is dit hun strategie?

DanWhatsApp-Image-20160611 zouden we bijna de modediva’s van Potjanblikkie vergeten. Zij hebben gekozen voor een minimalistisch, hippig ontwerp. Een fraai getekend blik met
op de achtergrond Orca-riemen siert hun grijze trui. De melange van de grijze en witte tinten accentueert het rood van de klassiek gekruiste riemen.   Niet per se een gewaagd outfit, maar origineel is het zeker wel!

En wie verwachten we te winnen? We vroegen het Oscar Wilde: Fashion is what one wears oneself. What is unfashionable is what other people wear. Bedankt voor je bijdrage, Oscar!

 

Stuur met het Beste Postuur

Als stuurtje ben je de niet-zo-stille kracht in de boot. De hele boot luistert naar je, maar is het niet mooi
meegenomen als ze ook nog eens graag naar je kijken? Hoewel een bloedmooi stuurtje de slag in sommige gevallen soms te veel wordt (oplossing: tweede puntje), is de Stuur met het Beste Postuur OrcAward toch een mooie aanvulling op eenieders CV.

Anne Berends is al sinds 2010 een berucht stuurtje dat veel mensen de stuipen op het lijf jaagt met haar kleine, blonde gestalte en strenge stem. Ze houdt alle zwaren, hoe groot ze ook zijn, met gemak onder de duim. Het schijnt dat achter al dat verbale geweld eigenlijk een lief meisje schuilt. Anne is nog steeds heel betrokken bij Orca; ze zit in de Raad van Advies en is actief als coach.oa5

De tweede genomineerde is Paula de Craen, die vooral bewondering heeft geoogst als stuurtje van de Herenclubacht. Met haar kleine postuur maar snoeiharde stem heeft ze de HCl8+ al meer dan eens dat overwinningsvlot opgejaagd. Een capabel stuurtje dat ook de moeite neemt om af en toe als stuurtje in een logge C4+ in te vallen. Ze is precies zoals een stuurtje hoort te zijn, namelijk als een kroket: hard van buiten en zacht van binnen.

Waarom associeert men sturen met vrouwen? Hoe kan het dat de Stuur met het Beste Postuur altijd een vrouw is? Hoe zit het met het glazen plafond onder mannelijke stuurtjes? Gelukkig klinkt er dit jaar een nieuw, fris geluid; het campagneteam van Bernard Bronmans vond het tijd voor verandering! Deze kwieke stuurman, die al eens eerder een boekje opendeed over het leven als man in de matriarchische stuurwereld, wordt stevig gepromoot onder de zinspreuk Feel the Bern. Wij vermoeden dat deze jonge idealist als winnaar uit de bus zal komen.

 

Het Leukste Stelletje

Oeh là là, de meest romantische categorie van de OrcAwards. Met nominaties als Geart-Jan & Marjolein, Marieke & Sjoerd en Maarten & Roos gaan de vonken er vanaf vliegen. Maar wie zal er met die felbegeerde OrcAward naar huis gaan? Zijn het Geart-Jan en Marjolein, die de nominatie maar liefst drie keer wisten binnen te slepen en tweemaal te winnen? Of gaat de winst naar nieuwkomers Maarten en zijn coachkindje Roos, die zich graag aan elkaar geplakt door het leven bewegen? Zo aandoenlijk, die jonge liefde… Marieke en Sjoerd gaan ook al een behoorlijke tijd steady, en hebben hun tentakels diep in het verenigingsleven zitten. Als Drafter en VIN-lid zouden zij zo maar eens tientallen stemmers achter zich kunnen hebben geschaard. Toch hoorden wij uit betrouwbare bronnen dat bij de nominatie-ronde Geart-Jan en Marjolein aan kop zouden gaan. Wij betwijfelen echter of zij de hattrick gaan halen. In de wandelgangen werd namelijk ietwat geïrriteerd gesuggereerd dat ze ‘te perfect’ zouden zijn en ‘altijd alles al winnen’… Het blijft spannend tot maandagavond.

 

De Gekste Wedstrijdroeier

In onze optiek moet je toch wel een tikje gek zijn om vrijwillig minstens zeven keer per week in een boot te stappen en de alcohol een seizoen te laten staan, dus wat dat betreft hebben Boris K. (EJZ’16), Remy C. (EJL’16) en Menno de V. (EJZ’16) alle drie al gewonnen. Gefeliciteerd! Opvallend aan deze nominatie is de twee zware heren, die in de ploegpresentatie van Zwaar ‘16 als Mango Menno en Boris de Communist toch de nodige gekke uitspraken deden. Remy is op zijn beurt weer zo gek om samen te wonen met uitgeselecteerde zwaren, wat hij mocht bekopen met een nachtelijke ontvoering. Tegelijkertijd zette Remy toch wel een erg slimme, bedachtzame zet door lid te worden van de Blikredaxi (genomineerd en nu al unaniem verkozen tot leukste commissie). Uiteindelijk gaat onze voorspelling uit naar Boris, die het op het kerstdiner zó gek wist te maken dat hij uit de kantine werd gezet. Menig Orcaan kan zich dit incident vast herinneren, wat Boris zal helpen aan de overwinning.

 

Het Beste Coachteam

Waar zouden we zijn zonder onze coaches? De mensen die je insmeren met zonnebrand, eindeloos langs de kant willen fietsen en zonder zeuren om 06:00 opstaan om je aan te moedigen op die ene wedstrijd. En wat willen ze daar voor terug? Deze OrcAward natuurlijk! (en winnen in het algemeen) De coachteams van de Herenclubacht, Eerstejaars Licht en Eerstejaars Dames strijden niet alleen langs het kanaal voor de beste coachtoeter en snelste huurfiets: neen, zij gaan ook in de OrcAwards de strijd met elkaar aan. Ondanks de zeer bemoedigende winst op de NKIR, blijft EJD de laatste wedstrijden achter… en tja, bij Orcanen blijkt vooral het kortetermijngeheugen goed te werken. Wij willen nú bewijs zien! Wat dat betreft doet het coachteam van de HCl8+ het beter: zij mogen hun jongens regelmatig het podium zien bestijgen. Het coachteam van EJL zit vol liefde, maar waar de ene relatie aan ging, vond er een breuk plaats in de ploeg. Zal het coachteam beloond worden voor deze omstreden, dappere beslissing of valt het toch verkeerd bij de gemiddelde Orcaan?

 

Het Meest Shinende Dispuut

Oei, de disputenstrijd barst weer los! DRAFT, V.I.N., Sirenen, Float en Dreft gaan gezamenlijk de strijd aan. Al menige tijd worden de Sirenen niet helemaal geaccepteerd in de disputenwereld. Is dit hun definitieve entree tot de groten der Orca? Ook schoonmaakdispuut Dreft is een vreemde WC-eend in de bijt. Opgericht door de makkers van HCl8+ ‘14 blijven zij waarschijnlijk immer in oprichting, met af en toe een scherpe opmerking op hun Facebookpagina. Hoewel FLOAT steeds vaker hun gezicht laat zien op Orca en onlangs zelfs de ARCO pubquiz wonnen, denken wij toch dat de prijs naar ons heren- of damesdispuut gaat. DRAFT heeft bewezen consequent een OrcAward naar huis mee te nemen, V.I.N. moet dit nog maar bewijzen. Wel vingen wij op dat de dames van V.I.N. maar liefst elke dag een link naar de enquête delen in de Whatsappgroep. Zal deze sluwe zet hen naar de overwinning leiden?

 

 

Ik-eet-het-liefst-een-Beschuitje-met-dit-Bestuurslid-Award

Dé OrcAward waar ieder bestuurslid al weken wakker van ligt. Immers: toch een stukje waardering, een kleine steun in de rug, een bemoedigende klop op de schouder. Daar kun je mee thuiskomen, zouden wij zeggen! Gezien de grote hoeveelheid vrouwen op Orca richten wij onze pijlen op Martijn of Nick. Deze mannen lopen immer in bestuurskledij rond, wat de vestjeslikkers onder ons doet glijden van hun stoel. Nick maakt hierbij de meeste kans, gezien de relationele status van Martijn. Mochten echter de vrouwen aan kop gaan, dan zetten wij in op Tessa. De machtigste positie, de vrouw aan het roer: onze leider. Met haar strenge doch sexy look (in intieme kringen ook wel de ‘lachen man’-gezichtsuitdrukking) zet ze menig Orcaan in vuur en vlam. Haar kansen zijn wellicht iets verspeeld door de nominatie voor Meest Begeerde Orcaan – wat ook wel te boek staat als ‘de butjesprijs’ – maar met een beetje geluk weet ze deze blamage van zich af te schudden. Ook een reële kans is dat de Orcaan wel van een beetje ironie houdt en massaal op Jim heeft gestemd. Of hij aanwezig zal zijn om de OrcAward in ontvangst te nemen is nog maar de vraag…