Voorbeschouwing Henley Royal Regatta – M4+

In de aanloop naar en in de loop van de Henley Royal Regatta doen verschillende Orcanen verslag van hun ervaringen. Nicos Starreveld bijt de spits af.

hollandbekerhenley

Beste orcanen,

Het is eindelijk tijd voor een van de grootste roeitoernoois ter wereld, de Henley Royal Regatta (HRR). Morgenochtend vertrekken wij naar Londen en op donderdag onze eerste wedstrijd zou plaats vinden. De tijd is al gekomen voor de eerste ORCA prestatie in deze legendarisch roeifeest, we zijn echt heel enthousiast en we hebben echt veel zin in. Daarom willen we onze verhaal, de verhaal van onze vier met stuur, met jullie delen.

Ten eerste, een paar woorden over de geschiedenis van de regatta. De eerste wedstrijd werd in 1839 georganiseerd en het was bedoeld als een “gezellig roei avondfeest”, volgens de site van de regatta, voor de lokalen in Henley. Het is opmerkelijk dat de Henley Royal Regatta heeft een langer en even interessant geschiedenis als de Olympische Spelen, die in 1896 voor de eerste keer georganiseerd werden. De vader van de moderne OC, Perre de Coubertin, liet zich inspireren door de Henley Stewards, voornamelijk oud-roeiers, toen hij de organisatie van het Internationale Olympische Commissie (IOC) opzette. De HRR heeft zijn eigen constitutie, zijn eigen regels en tradities en die worden al lang gerespecteerd door de officiële roei instituties.

henleyroyal
De Henley Royal Regatta in een ver verleden

In Henley het roeien is 1 tegen 1, met een knock-out formule, de afstand is 2112m en er is groot kans dat de kamprechter van jouw wedstrijd zou een van jouw roeihelden, bijvoorbeeld Matheuw Pincent, zijn! Maar, knock-out wedstrijden! 1 tegen 1! Kunnen jullie dat zich realiseren? Sporten in zijn meest brute een prachtig vorm! Je hebt maar een kans, geen herkansing, geen ruimte voor fouten. Tien halen aarzelen en dan ben je uit. Na een jaar van keihard training en discipline realiseer je dat die tien halen kunnen de verschil tussen door en uit maken. Zo prachtig! Realiseer je dat de pracht van roeien ligt in die zeven  minuten. Zeven minuten waarin je moet de kracht van jouw haal en de macht van jouw hart aan de ploeg naast je laten zien. Er is een winnaar en een verliezer, de een gaat door, de andere niet. Maar na de wedstrijd moet je altijd applaudisseren voor de ploeg die achter jouw komt, regel niet  alleen van de Stewards van Henley maar van het sport universum in het algemeen. Onaardigheid en belediging tegen de verliezers is voor de zwak,  respect is voor de sterk. Het lijkt zo absoluut maar dat is waarom sporten brengt mensen dichterbij. Grandioos!

De HRR is de eind van onze verhaal, het begint vond plaats tien maanden geleden. Drie enthousiaste coaches, Jorien  de Jong, Jurgen Langenhorst en Sebas Peters hadden het al lang beslist. We gaan met twee boten naar Henley! Een vier zonder in de Visitors Cup en een vier met stuur in de Prince Albert Challenge Cup! De gedurende drie uren seat race was de eerste stap. Het was zondag 1 mei, om 21.40 ’s avonds dat de selectie bekend werd! Djimmer Smits, Jonathan Heikema, Henk Jan Schuijt en Jort Timmer zijn de vier roeiers van de vier zonder en Nicos Starreveld, Niek Schumacher, Timen Hartog , Timon de Boer en Anne Berends zijn de vier roeiers en de stuur van de vier met. Het avontuur is al begonnen. De coaches hadden een concreet plan en een training schema die we konden vertrouwen. Tijdens de twee maanden van onze voorbereiding we hadden echt hard getraind, veel geleerd (van onze coaches en van elkaar) en echt enthousiast over de Henley Regatta geworden. We zijn een ploeg geworden.

Dames en heren, het is tijd! De ORCA pakje zal omhoog komen en we gaan onze vereniging hartstochtelijk representeren. Omdat het was ORCA die heeft ons samen gebracht. Dit is onze verhaal, de verhaal van onze vier met stuur. De volgende vijf dagen zullen echt spannend zijn en de laatste stuk van onze verhaal zou geschreven worden. Volgens de oude Grieken (lees Plato, Aristotel, de Hymne van de OC) sporten kan naar een moraal leven leiden, sporten leert aan mensen discipline te hebben, dat zij moeten altijd strijden en keihard werken voor hun dromen en boven alles dat ze moeten altijd de regels volgen. Helaas kunnen we niet zorgen dat we gaan winnen, we kunnen wel zeker zeggen dat we gaan op de start rustig zitten, de regels van gezond onderlinge wedijver respecteren en onze huid echt duur verkopen! Het is ons verhaal en we moeten het alleen schrijven, drie coaches, vier roeiers en een stuurvrouw. Maar het zou een enorme eer voor ons zijn als jullie gaan onze wedstrijden volgen en alle orcanen die meedoen aanmoedigen! We zullen er zijn!

Haal door,

Nicos Starreveld