Nabeschouwing – Bavaria Rottebokaal 2017

Afgelopen weekend vond de Rottebokaal in Rotterdam plaats. Een wedstrijd waarbij op voorhand werd gezegd dat het er nooit windstil zou zijn. Echter was dat afgelopen weekend wel anders; de zaterdag was het immers windstil met een zonnetje. Kortom, een heerlijke dag om de Rottebokaal te beginnen! Verder was de Rottebokaal een wedstrijd met veel uitdagingen, waaronder 2k finales voor C4+ ploegen en het intense weer op de zondag.

Door: Laura Brouwers, competitiecommissaris bestuur ’15-’16

Zaterdag

Op de zaterdagochtend mochten een tweetal C4+ ploegen (Blikken & Blozen (NOOC D5) en Ergonauten (NOOC H1)) het spits afbijten. Zij mochten de eerste voorwedstrijden starten op 1k met doorstart, waarna zij later op de dag nog een finale moesten starten op 2k vanuit vaste start. Zij belandden in de C en D finale en vaarden, met de coaching van Tessa Sturkenboom onze veur ’15- ’16 en ex-wedstrijdroeister, een zeer spannende race. Blikken & Blozen werd net op het boegballetje na 2e en de Ergonauten werden 6e . Verder verschenen de Damesclub8+, ouderejaars 4+ ploegen Dikke Vis en Damesch Éèn, de Herenclub8+ en Floris & Bas (H2x) aan de start. Waarbij er velen van hen na een spannende race zelfs de A finale behaalden! De Herenclub8+ en Damesclub8+ behaalden allebei een 5 e plek met een zeer nette tijd in de A finale. Damesch Eén werd 7e in het H4+ veld en Dikke Vis startte de A finale, waarbij zij na een harde start de eerste 500m voor kwamen te liggen. Daarna moesten zij helaas inleveren en eindigden zij vervolgens met twee keer trainen op een zeer nette 3e plek. Floris & Bas kwamen na een mooie race tevens in de A finale terecht, waar zij het moesten opnemen tegen zeer ervaren oud wedstrijdroeiers (waar de Ask en Embla bokaal wel vaker om bekend staat). In de A finale behaalden zij ook een nette 6e plek. Knap werk verricht allemaal!

zitzak chillings

Ondertussen had bestuur’15’16 de Orca tent opgezet, was er veel eten aanwezig en speelde er muziek bij de Orca botenwagen. Een mooie plek om uit te rusten na de zware inspannende races. Tijdens het middaguur verschenen vervolgens de volgende ploegen aan de start voor de voorwedstrijden van de NOOC bokaal: Paddlington, Tubstep en Irrowsistible (NOOC D3), Tokyrow’20 en Brak Rowbama (briljante naam btw) (NOOC H2) en damesploeg Gemiddeld (Klassement Dc4). Ook zij mochten daarna allemaal de finale starten van 2000m! In het NOOC D3 veld eindigde Tubstep 2 e in de D finale, Paddlington 2e in de C finale en Irrowsistible 4e in de B finale. Een 2k afleggen in een C4+ is niet zomaar iets. Erg knappe prestaties dames! Verder werden Tokyrow’20 1e in de C finale en Brak Rowbama 3e in de B finale en eindigden de damesploeg Gemiddeld met mooie lange halen in het klassement op de 20e plek. Ook bij deze dames en mannen is er hard gestaan op de 2k. Lekker gedaan hoor!

Tot slot eindigde de wedstrijddag met de sprints, waarbij een zestal C4+ ploegen van Orca aanwezig waren. Met 3km oproeien zijn er daarna bij de sprints harde klappen uitgedeeld door de Orca ploegen VLOT, Haribootje, Rowcus Pocus, The Browcode, Kanorca’s en de Astrownauten. De mannen Astrownauten, Browcode en Kanorca’s gingen goed mee met het veld en werden overall 7e, 8e en 11e . Ook de dames gingen erg goed mee in het veld, waarbij Rowcus Powcus en Haribootje 12e en 17e werden van de 40 dames ploegen en VLOT erg strakke halen maakten waardoor zij eindgde op de 4e plek. Lekker bezig geweest dames!

Een volle eerste dag dus van de Rottebokaal, maar een dag waar ik (nog één keer als compomama) met mijn bestuur erg trots en tevreden op terug kijk! In de nacht vervolgden een zeer interessante, uitdagende en briljante tocht naar het feest door een aantal van mijn bestuursleden om de dag volledig in goede composferen af te sluiten. Mocht je meer willen weten over dit vijfdelige verhaal van het feest? Kom dan even langs de bestuurskamer of kom lekker borrelen en vraag naar Tessa, Marjolein of mij.

Zondag

Met drie uur slaap ging het bestuur weer op pad en kwamen de eerste ploegen zich aanmelden. Hier ging het om de ploegen Rowdor (NOOC H4), Strijkkwartet, Orcaholics en Rowbijntje (NOOC D1) en ouderejaarsploeg Nasi & Adriaan (H2-). Nadat de C4+ ploegen een 1k gevaren hadden werd het weer slechter en slechter. De WAB leek net een open zee met hoge golven, waarbij het steeds gevaarlijker werd om het water op te gaan. Na het stilleggen van de wedstrijd en lang overleg met de wedstrijdleiding en alle competitie commissarissen werd er besloten de wedstrijd door te laten gaan. Echter wel met andere regels. Alle C4+ voorwedstrijden werden directe finales op 1000m time trial in baan 8. Zo kon er namelijk nog gevaren worden via het meest veilige vaarplan. De overige velden startten tevens alleen een 1k waarbij er ook alleen maar A finales werden gevaren. Door deze maatregelen en het drie keer opnieuw doorgenomen wedstrijdplan met de wedstrijdleiding, werd het een heerlijk chaotische en hectische dag, maar is alles uiteindelijk goed gekomen.
Ondanks dat er een boot van Skadi kapot is gevallen, er een C4+ van Aegir is omgeslagen en er allerlei dingen door de lucht vlogen, hebben onze Orca ploegen er het beste van gemaakt en zijn er zelfs drie blikken binnengehaald! Gefeliciteerd Nasi & Adriaan (H2-), Rowdor (NOOC H4) en Crew (HonervC4+veld)! Verder wisten de dames van NOOC D1 (Strijkwartet, Orcaholics, Rowbijntje) ondanks de harde zijwind en golven ook lekkere halen te maken. Zij eindigden op de 23 e , 22 e en 17 e plek. Cup A Snoek eindigde op de 18 e plek in het D4 veld en Usain Boot in het H3 veld op de 20 e plek. In het NOOC D2 veld werd er tevens hard gestreden en werden Watsekboot en Row&Merlot 17e en 22e . Chill45 wist na het bemachtigen van de Chuck er nog een extra tandje bij te zetten onder water en behaalde zo een 5e plek. Netjes! Verder eindigde dag, zoals elke NOOC wedstrijd, met het clubC4+ veld. Onze mannen van Ramboot moesten in één keer een goede tijd neerzetten, omdat ook bij hen de voorwedstrijd een directe finale was. Ramboot eindigde de Rottebokaal op de 18 e plek.

Crew Sjoerd + Tim

IMG-20170430-WA0024Kortom, een dag vol roeigeweld en veel inspanningen. Niet alleen tijdens de race met hoge golven en veel zijwind (waarbij geen Orcaploeg de kant in is gevaren!), maar ook tijdens het tillen van de boot. Ik ben dan ook erg trots op alle compoploegen die de Rottebokaal hebben gestart. En natuurlijk op mijn opvolgster Lauren die jullie zo goed heeft opgevoed dit jaar! Iedereen heeft een zeer knappe prestatie weten te behalen en mag daar absoluut trots op zijn!

Dit was helaas mijn laatste competitiewedstrijd als Competitie Commissaris, maar vanaf nu zal Lauren het weer oppakken als compomama van bestuur’16-’17. Ik hoop dat jullie hebben kunnen genieten van dit wedstrijd weekend en wens jullie komend seizoen nog heel veel succes en plezier toe. Geniet ervan!