Voorbeschouwing – Damen Raceroei Regatta

Door Bram van Schaffelaar en Maria MojetDamen Raceroei Regatta

Inmiddels is het kortebaan seizoen dan echt begonnen. Twee weken geleden, op de bosbaan, konden alle wedstrijdploegen wennen aan hoe een 2km baan er ook alweer uitziet. Dit weekend is de beurt aan de mooie, uitgestrekte, onvoorspelbare maar bovenal beangstigende Willem Alexander Baan, te Rotterdam. Bij velen zal deze baan bekend staan om de hoge golven, wat resulteert in verzuring, waar die eigenlijk niet helemaal zou horen. Vorig week werden de wedstrijden van de Rottebokaal nog gedurende lange tijd afgelast vanwege te harde wind. Dit weekend zijn de weersvoorspellingen echter van een ander kaliber. Het belooft zonnig te worden en de windsnelheden zullen niet verder oplopen dan 15-25 km/uur voor beide dagen en valt dus waarschijnlijk relatief mee. Hieronder volgen alle ploegen die dit weekend gaan starten:

Op zaterdag mag de 4+ van MGZ vroeg op de ochtend als eerste hun voorwedstrijd starten. Het G4+-veld is met maar zeven boten niet groot, maar die moeten niet onderschat worden. Na de Hollandia is van een aantal boten bekend, dat ze over kracht en snelheid beschikken. Daarnaast zijn er weer een paar onbekende boten bij gekomen. Het is voor de Orcanen de eerste 2km wedstrijd in hun seizoensopstelling. Op de Hollandia vielen namelijk Jort Timmer en Jonathan Hijlkema in. Zonder deze twee zullen ze wat spiermassa en ervaring missen, maar het is een interessant experiment om te kijken hoeveel je wint met lange duur vermogen en meer trainingsuren. Op zondag zullen Stefan, Reinout, Menno en Job wederom in het G4+-veld knokken om bij de eerste drie van de voorwedstrijd te eindigen. Dan kunnen ze in de a-finale strijden om het blik. De concurrentie zal onder andere bestaan uit een gecombineerd viertje van onze twee buren: Triton/Viking combi.

Na de derde plaats in het DDev4-veld op de Hollandia hebben MGD hun boot naar de WAB gelegd. Zo kon er geoefend worden met de wind en de golven die in Rotterdam vrij spel krijgen. De afgelopen races waren constant, maar de start kon explosiever. Door veel korte afstandjes te doen en te oefenen met de ballenlijn zijn ze er klaar voor. Op zondag is het DG4-veld vergelijkbaar met zaterdag, maar met een paar nieuwe boten erbij. Die nieuwe boten kunnen het de MGD 4- nog redelijk lastig maken. Toch zitten ze in de gunstigere voorwedstrijd en is een finaleplaats zeker bereikbaar.

In het DG1x-veld met voornamelijk jeugdroeiers starten Myrna Brandt en Kyra de Vries in dezelfde voorwedstrijd. Gelukkig gaan de eerste drie door dus de Orcafans kunnen beide Orcanen weer terug verwachten in de a-finale. In de finale kan het spannend worden. De tijden die door de concurrenten op de Hollandia gevaren zijn, liggen dicht bij elkaar. Daarnaast heeft Myrna tijdens traika Tilburg Kyra en Inge Janssen eruit gestart. Dus alles kan gebeuren op de WAB.

Ook Loes Verkuil is met haar Vidraat afgelopen week op de WAB gespot. Met de zes punten van de Hollandia in het DDev2x-veld op zak en een gunstige voorwedstrijd, kunnen ze wellicht energie sparen in de voorwedstrijd en daardoor extra vlammen in de finale. Op zondag start Loes het DG2x-veld. Verdeeld over drie voorwedstrijden zullen ook nog twee andere Orcanen strijden om een plekje in de finale. Rosa Bas heeft een Skøllie gevonden en Myrna Brandt heeft gekozen voor een Lagaaier. Het is voornamelijk hetzelfde veld als op zaterdag en daarom zetten wij ons geld op Rosa en Elsbeth Beeres, die door finale te varen op het NK heeft laten zien dat ze aardig kan scullen.

Door tactisch (niet) te starten op de Hollandia zijn Timon de Boer en Henk Jan Schuijt de onberekenbare krachten in het G1x op zaterdag. In het volle veld met 19 inschrijvingen zal het vechten zijn om een eerste plek en daarmee een plaats in de a-finale. Nadat ze op zaterdag tegen elkaar gestreden hebben, zullen Timon en Henk zondag in dezelfde boot stappen. Samen kunnen zij in het G2x-veld gelijk in de finale aan de bak. Net als op zaterdag zijn zij de ploeg waar niet veel over bekend is, maar absoluut niet uitgevlakt mag worden.

Terwijl sommige ploegen naar de WAB gingen om te oefenen met onbekend water, zijn de Vinnies naar Vianen geweest. Waar de Vries beter voorbereid terug kwam, heeft Goris zich in zijn eigen riggers gesneden door met die ene dukdalf in Vianen te knuffelen. In een iets oudere maar erg vertrouwde boot zal hij zijn geluk moeten testen in Rotterdam in het LG1x-veld. Daarna mag Goris ook op zondag het gevecht aan met de wind en de golven. Deze keer is dat in het LB1x-veld. Door op de Hollandia en de Varsity te starten in het LE1x-veld, heeft hij meer kans om nu te blikken en daarmee het record van Jurgen Langenhorst uit de boeken te varen. Dit zou haalbaar kunnen zijn, als hij wind mee zou hebben. Helaas is de voorspelling vooralsnog wind tegen. Maar wij zullen voor hem duimen.

Nadat ze net de a-finale gemist hadden op de Hollandia, zijn Erin Smeijsters, Paul van Vulpen en de broertjes Rietveld uit op revanche in het Dev4-veld. Met bijna alle finalisten van de Hollandia in voorwedstrijd 3, zit Orca lekker in voorwedstrijd 1. Dat is in ieder geval gunstig voor de wraakactie van de zwaren. Ook op zondag hebben de MGZ 4- een gunstige voorwedstrijd, deze keer in het G4-veld. Door dik de voorwedstrijd te winnen, gaan ze met een goed gevoel de finale in. Met de ervaring van de drie races die ze dan al gedaan hebben, kan het een leuke pot worden.

Op basis van de tussenstanden in het klassement en de vorige prestaties is de a-finale van het EJ8+-veld binnen handbereik voor EJZ. Eenmaal in de finale wordt het interessant. Het gat met Laga en Nereus wordt steeds kleiner en de vijfde plek in het klassement lonkt. Door twee goede constante races te varen, is een podiumplaats niet ondenkbaar. Op papier behoren de zwaren dan ook zeker tot de kanshebbers voor een tellend blik op de zondag in het B8+-veld. Alhoewel de omstandigheden op de WAB altijd onvoorspelbaar en gevaarlijk kunnen zijn, zullen ze hier zeker niet voor terugdeinzen.

Na een niet zo’n goede start in het LDDev2x-veld hebben Pauline Lobbezoo en Tosca Kettler besloten om het LDB2x-veld uit te proberen. Als ze de koppeling van Pauline weten te combineren met de beenspieren van Tosca, dan kan er niet anders dan een goed resultaat gevaren worden. Op zondag zullen Pauline en Tosca in het grootste veld van de Damen starten. Het LDG2x-veld heeft namelijk maar liefst 21 inschrijvingen. Het zal daarom pittig worden om in de a-finale komen. Voor dit grote veld is er dan ook een b-finale uitgeschreven.

De EJD hebben erg bewogen weken gekend. Het begon wat onwennig bij de Hollandia, maar nu zijn ze toch echt gesetteld zijn in het viertje. Na een lesje lang doorstaan/goed afmaken van Anne B. en ook een training met felle startjes onder leiding van Lotte L. zijn ze erop gebrand om in ieder geval de naaste concurrentie die waarschijnlijk van Laga af zal komen er echt af te palen. Op zaterdag starten ze gelijk in de a-finale van de DEj4+, wat betekent dat alles mogelijk is. Op zondag starten ze in het DB4+-veld met onder andere Laga in de 2e voorwedstrijd, waar de eerste 3 ploegen (van de 5) zich plaatsen voor de a-finale. Veel succes dit weekend!

Voor Robert Slob en Frank Manders zal het accent liggen op de zondag. Waar ze zaterdag in het LG2x-veld zullen starten, zal dit op zondag in het LB2x-veld zijn. Op de zondag liggen de grootste kansen voor beide heren om ook hun scull beginnelingen status kwijt te raken. Naast een waarschijnlijk ongevaarlijk tweetje van Aegir en twee jochies van een burgervereniging die nog dusdanig vroeg in de puberteit zijn dat ze niet eens hoeven in te wegen, schijnt de concurrentie voornamelijk van 2 Vidraten te komen. Hopelijk kunnen Robert (boeg) en Frank (slag) de progressie van afgelopen weken ook allemaal in de golvende 2 kilometer van de Willem Alexander baan steken om de mannen uit Tilburg voor te blijven.

In een eveneens klein veld start EJL gelijk in de a-finale op zaterdag in het LEj4+-veld. Phocas werd op de Hollandia al vernederd en Thêta durfde niet eens te starten. De enige concurrentie die wij verwachten, komt vanuit eigen ploeg. Niek Dechering is samen met stuur Roos de Vries een combinatie aangegaan met twee Tritonezen en een Lagaaier. Het is nu alleen nog de vraag of ze vaak genoeg hebben kunnen trainen om echt tegenstand te bieden. Op de zondag mogen dezelfde de heren van EJL starten om wederom voor een blik te strijden in het LB4+-veld. Een mooie overwinning op de Hollandia heeft de lichte eerstejaars heren uiteraard een enorme boost gegeven. We gaan er van uit dat ze niet genoegen nemen met een niet tellend blik en vol gretigheid de zondag ingaan om ook in Rotterdam hun visitekaartje af te geven. Een kleine wijziging is er in de opstelling, ten opzichte van twee weken terug, vanwege de afwezigheid van Olof Huiberts: dit keer roeit Pelle Laken voor het eerst weer mee nadat hij een tijd overtraind is geweest. Hij lijkt zich meteen weer in topvorm geknokt te hebben, aangezien de boot net zo hard gaat als daarvoor. Net zoals op zaterdag zullen op zondag Niek en Roos weer de tegenstand bieden.

In een erg interessante combinatie met Laga, Vidar en Proteus start Daan Klomp in het 4-. Het E4-veld is minimaal klein en de boot is maximaal sterk. Het is nu alleen de vraag of het genoeg samen zit om hard te gaan. Eén blik is natuurlijk niet genoeg op één dag en daarom start Daan Klomp een dik uur na de ene finale zijn tweede directe finale (E2x). Deze keer roeit hij met Maarten van Blokland (Proteus) in een 2x. Blijkbaar is de trend in deze finale om een zware met een lichte te combineren. Zowel onze blauwe buren als Skøll hebben deze tactiek geadopteerd. Kan Daan nog als een lichte tempo tikken om de concurrentie voor te blijven?
Na al die combinaties kan Daan op zondag weer lekker zijn eigen ding doen in het E1x-veld. Zijn ploeggenoten van de dag ervoor starten in de andere voorwedstrijd en wij verwachten dat ze elkaar weer zullen ontmoeten voor de finale. Bij de Hollandia trok Amos Keijser aan het langste eind, maar door op zaterdag hem hard te laten werken in de 4-, verwachten wij dat Daan deze zondag zal winnen.

De laatste Orcaan die zaterdag aan de start zal verschijnen, is Annemarie Bernhard in een combi met Triton, Willem III en Skadi in het DE4-veld. Zij nemen het op tegen bijna de gehele bronzen vier van het SB-WK en tegenwoordig mogen twee daarvan een NK-titel erbij schrijven. Dit gaat een spannende wedstrijd worden en als de vier van Annemarie samen klikt dan kan die kneiterhard gaan. Op zondag zal Annemarie met de helft van haar zaterdag-vier starten in het DE2-veld. Bijna alle ploegen die zondag meedoen, deden ook mee aan het NK-klein. Een toevoeging aan dit veld is Kyra de Vries, die samen met Hermijntje Drenth (Willem III/SilVia) het Annemarie moeilijk gaat maken. Finale zit er zeker in voor beide ploegen en in de finale zal het echte geweld uitbreken.

Voor de fans die graag komen kijken, willen wij adviseren om met de auto te gaan. Ten eerste staat de Willem-Alexander Baan niet echt bekend om zijn bereikbaarheid, ondanks de erg goede pogingen van de Damen om bussen te regelen. Ten tweede zal het vooral op zondag gezellig druk worden in de trein vanwege een voetbalwedstrijd waarbij Feyenoord kampioen kan worden. Om dan ook nog milieuvriendelijk te zijn, stellen wij voor om te carpoolen. Dat is gezellig en minder belastend voor de ijsberen
Tot op de WAB!