De verbouwing van de Driewerf – het ontwerp (2/3)

Door Jasper Heuer

Zoals Petra Dijkstra al eens superfijn heeft uitgelegd, is er vanuit Stichting de Driewerf een flink budget beschikbaar om mee te verbouwen. We praten over een groot budget, maar verbouwen kost natuurlijk ook bakken met geld.

Voor de verbouwing hebben we  gekozen voor een zo functioneel en sober mogelijke aanpak, om op deze wijze zoveel mogelijk te kunnen doen qua uitbreidingen en andere grote wensen. Verwacht dus zeker geen gouden kranen en een perfect gebouw na de verbouwing. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande ruimtes en materialen om kosten te besparen.

foto DEEL 2

‘Onzichtbare uitgaven’

Een groot deel van het bouwbudget wordt besteed aan ‘onzichtbare’ uitgaven. Zo wordt er ontzettend veel gedaan aan isolatie, want zo bleek uit een energierapport: we zijn op dit moment een van de minst energiezuinige gebouwen van Utrecht. Dubbel glas, isolatie in het dak en in de vloer zijn dus zaken die er nu zeker gaan komen.  Ook wordt de afzuiginstallatie vervangen, naar een apparaat met een grotere capaciteit en een warmte-terugwin-systeem. Hierdoor worden feestjes en borrels wat draaglijker en kan met betere isolatie de limiter waarschijnlijk wat hoger worden afgesteld zodat de muziek weer wat harder kan.

Stoelendans met ruimtes

Er wordt op het plat dak bij de loods van Viking een flink stuk aan ruimtes aangebouwd, bestemd voor Viking. Hierdoor is een stoelendans ontstaan met de ruimtes die vrijgekomen zijn door de verplaatsing van de Viking kleedkamers. Op de plek waar nu de Viking dameskleedkamers zitten krijgt Orca er een extra commissiekamer bij, wordt de bestuurskamer verplaatst en komt er een nieuwe ruimte beschikbaar om de keuken naar te verplaatsen. Ook wordt het huidige Orquarium twee keer zo groot en ontstaat er een ontzettend grote entreehal, de Driewerfstraat met veel natuurlijk licht, waar je lekker veel ruimte hebt om na te bespreken in de winter.

De kantine en kleedkamers zullen niet groter worden. Wel worden de kleedkamers opnieuw betegeld, voorzien van nieuwe douches en wordt er een flinke kastjesmuur neergezet waar sporttassen in passen, om zo de drukte in de kleedkamers  wat te beperken. Ook het krachthonk wordt  stukken groter en de toiletten worden ook uitgebreid (we gaan deze wel delen met Triton), zo hoef je op feestjes minder lang te wachten voor het toilet.

Kijk vooral eens naar de plattegronden ter vergelijking.

Haal door!

Jasper Heuer

Commissaris Extern der A.U.S.R. Orca

Dit was deel twee van een drieluik over de verbouwing. In het volgende artikel wordt ingegaan op de dagelijkse praktijk en de planning van de verbouwing. Heb je vragen/opmerkingen/suggesties, mail me op extern@orcaroeien.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*